+36 20 595 3233 [email protected]

A munka és a magánélet egyensúlya napjainkban különösen törékenynek tűnik. A kultúránk rendkívül nagyra értékeli a produktivitást és a szorgalmat, az egyébként nélkülözhetetlen pihenést pedig gyakran a lustasággal azonosítja. A digitális technológiák révén a munkavállaló bármikor elérhető, hiába járt le a munkaideje, át tudja futni az üzeneteit, és válaszolni is tud rájuk. Az állandó készenlét előbb-utóbb kizsigereli a dolgozót.

Gyakori probléma, hogy az ember állandóan időhiánnyal küzd, nem képes kikapcsolódni, mert a munkája végeztével is csak az elvégzendő feladatok járnak az eszében. A munkája mellett alig jut ideje saját magára, a szeretteire és a hobbijára. Egy ideig úgy tűnhet, hogy így, ha a magánéletében nem is, de az állásában igazán jó teljesítményt nyújt, később viszont már az a jellemző, hogy egyik területen sem tud megfelelően helyt állni. A szociális élete és a mentális, illetve fizikai egészsége mellett a munkahelyi teljesítménye is romlik. Amennyiben a munka és a magánélet egyensúlya zavart szenved, állandósul a stressz, nő a szívbetegségek és a stroke kockázata, illetve fokozódik a kiégés valószínűsége. A kiégéssel küzdők számára már a leghétköznapibb feladatok elvégzése is nehézséget jelent.

Figyelmeztető jelek

A munka és a magánélet egyensúlyának felborulására figyelmeztető jeleket érdemes megismerni, és időben cselekedni, megelőzve a fentebb említett szövődményeket. A következők utalhatnak rá, hogy fennáll a probléma:

Állandóan a munkájára gondol – Ha a családdal, barátokkal töltött idő alatt is a munkahelyi gondok, teendők járnak a fejében, kevéssé tudja élvezni a pillanatot, nem tud kikapcsolódni. Az állandóan a munkával kapcsolatos gondolatok az éjszakai alvást is akadályozhatják, idővel teljesen ellehetetlenítik a zavartalan pihenést.

Hazaviszi a munkát – Bár nem home office-ban dolgozik, az otthonában is egyre több időt tölt a munkájával. Ellenőrzi az üzeneteit utazás alatt, ránéz az email-fiókjára lefekvés előtt. Ha szükséges, el is végez néhány feladatot. Bár úgy gondolhatja, hogy előre dolgozik, másnap ugyanannyi teendő várja.

Folyamatosan túlórázik – Ha lassan az egész napja munkával telik, sosem jut a feladatai végére, az otthonába szinte már csak aludni jár, az egyértelműen jelzi, hogy az egyensúly felborult. A mind gyakoribbá váló túlórázás eleinte a feladatok sokaságának számlájára írható, később viszont már kiégés, motivációvesztés és rossz időmenedzsment is meghúzódhat a háttérben. A túl sok munkaóra hosszú távon a produktivitás rovására megy, előbb-utóbb csökkenni fog a koncentráció és a teljesítmény is.

Maximalista – Természetesen az csak jó, ha valaki igényes a munkájára, azonban a túlzásba vitt perfekcionizmus visszafelé is elsülhet: a maximalista nem mer hibázni, halogat teendőket, nem képes kiadni feladatokat a kezéből, egyre kevésbé tudja tartani a határidőket.

Ingerlékeny – A pihenés hiánya és a krónikus stressz ingerlékennyé, türelmetlenné teszi. Könnyen kijön a sodrából, ha úgy érzi, valaki hátráltatja a feladatai elvégzésében. A munkahelyén és a magánéletében is gyakorivá válnak a konfliktusok.

Nincs ideje magára és a környezetére – Amennyiben minden idejét a munkájára fordítja, a környezetét és saját magát is elhanyagolja. A rendrakást és a takarítást halogatja, ahogyan az orvosi viziteket is. Az egészségére, legyen szó a táplálkozásról vagy a testmozgásról, nem tud kellő figyelmet fordítani.

A társas kapcsolatai háttérbe szorulnak – Mivel a munkáját helyezi előtérbe, a társas kapcsolatai háttérbe szorulnak. Feszültség léphet fel a családi életében, leépülhetnek a barátságai.

Meg kell találni az egyensúlyt

A rohanó mindennapok során nehéz megtalálni a szükséges egyensúlyt a munka és a magánélet között, ám mégis kifejezetten fontos lenne. Mindez a munkáltató érdeke is, hiszen hosszú távon a kipihent, fizikailag és mentálisan is egészséges dolgozó fog jól teljesíteni, a kiégett munkavállalótól nem számíthat stabil munkavégzésre.

Az AGORA Intézet Work life blance workshopja segít a hatékony időgazdálkodás elsajátításában. A résztvevők eredményesebbek lesznek a munkájukban és a magánéletükben rendelkezésükre álló időt is értékesebben tölthetik el. A képzésről bővebb információt itt talál.

Képek: RODNAE Productions, Andrea Piacquadio / Pexels.