+36 20 595 3233 [email protected]

A sikeres vezetők nemcsak a szakmájukban, gyakorlati és elméleti tudásukban kiemelkedők, hanem a vezetői soft skillek területén is. Ezek a szociális, interperszonális készségek teszik őket igazán hatékonnyá, ha a csapat összetartásáról, eredményességének fokozásáról van szó. Ráadásul egy emberközpontú, empatikus és jól kommunikáló vezető nagyobb megbecsülésnek örvend az alkalmazottak körében, ha pedig szimpatizálnak vele, az a munkahelyi motivációra és a fluktuáció mértékére nézve is kedvező hatással van.

A soft skillek olyan tulajdonságok, amelyek a diplomával, nyelvvizsgával és egyéb dokumentumokkal is alátámasztható hard skillekkel ellentétben nem függnek a megszerzett tudástól, ugyanakkor fejleszthetők, akárcsak a személyiség. A gyűjtőfogalom alá tartozik egyebek mellett a pozitív attitűd, a józan ész vagy az emberekkel való bánásmód is. Jócskán meghatározzák, hogy a vezető milyen kapcsolatot tud kialakítani a csapatával. Az együttműködés, a közös munka különösen akkor gyümölcsöző, ha ő maga is erős soft skillekkel rendelkező kollégákat választ. A következő készségek elengedhetetlenek a sikeres irányításhoz:

Kommunikáció

A legfontosabb soft skill, amire a vezetőknek és a beosztottaknak egyaránt szükségük van, az a jó kommunikációs készség. Elengedhetetlen a szervezeten belüli interakciókhoz, a dolgozók irányításához, a meetingek, tárgyalások lebonyolításához.

Empátia

A jó vezető érti, hogy mi történik a vállalaton belül, tudja, hogy kit mi foglalkoztat, kit mivel lehet motiválni, hatékonyabb munkavégzésre bírni. Odafigyel a csapatára, észreveszi, ha valaki rosszabb időszakon megy keresztül. Meghallgatja a beosztottjait, és ő maga is inspiráló visszajelzéseket ad.

Rugalmasság

A versenyképes vállalat gyorsan tud alkalmazkodni a változó körülményekhez, ehhez pedig olyan vezetőre van szükség, aki kellőképpen rugalmas ahhoz, hogy a változásokban is lehetőséget lásson a fejlődésre. Nem csak a külső körülményekhez kell igazodnia: bár az ő kezében van az irányítás, olykor adaptálódnia kell a csapata igényeihez, elképzeléseihez is.

Delegálás

A delegálás is a nélkülözhetetlen vezetői soft skillek közé tartozik. Minden jó főnök tudja, hogy nem képes egyedül elvégezni az összes munkát, meg kell bíznia a beosztottjaiban annyira, hogy ki tudjon adni a kezéből, delegálni tudjon olyan feladatokat is, amelyeket különösen fontosnak ítél meg, és így legszívesebben ő maga foglalkozna velük. Mindez sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint amennyire valójában az. A vezetők olykor igen maximalisták, és így gyakran a mikromenedzsment hibájába esnek, azaz mindent a szoros ellenőrzésük alatt kívánnak tartani. Ez hosszú távon semmiképpen sem jó, fenntartható stratégia, ráadásul a munkatársak lelkesedését is letörheti.

Problémamegoldó képesség

Az álláshirdetésekben gyakran kiköti a munkáltató, hogy szükségesnek tartja, hogy a leendő kolléga kiváló problémamegoldó képességekkel rendelkezzen. Ez a soft skill már önmagában is meglehetősen összetett, többek között kreativitást, innovációt, proaktivitást és némi optimizmust is igényel. Vezetőként különösen fontos, hogy az ember ne ijedjen meg a felmerülő nehézségektől, inkább kihívásként, megoldandó és megoldható feladatként tekintsen rájuk. Természetesen nem kell egyedül leküzdenie őket, az előző pontot is szem előtt tartva a csapatára támaszkodhat.

Mint az élet legtöbb területére, a vezetői soft skillekre is igaz, hogy gyakorlás teszi a mestert. Az AGORA Intézet vezetőfejlesztési tréningjei segítenek elsajátítani az irányítás, a támogatás és a motiválás művészetét. Az AGORA Intézettel most 50-70%-os pályázati támogatást és bértámogatást nyerhet a képzésen részt vevő munkatársainak. Sikerdíjas pályázati konstrukcióban dolgozunk, vállaljuk a teljes körű pályázati kivitelezést és a képzési terv összeállítását. 13 év tapasztalattal rendelkezünk, melynek köszönhetően az elmúlt években minden partnerünk pozitív elbírálásban részesült. Tudjon meg többet a Ginop Plusz 3.2.1.-21 nyújtotta lehetőségekről, és a pályázat pontos részleteiről. Keressen minket bizalommal.