+36 20 595 3233 [email protected]

Aligha van olyan munkáltató, akit ne foglalkoztatnának a munkavállalói elkötelezettség növelésének lehetőségei. A cégvezetők döntő többsége – teljes joggal – úgy véli, hogy az elkötelezett alkalmazottak jobban teljesítenek, ez pedig fokozza a csapat és a szervezet eredményességét is.

A munkavállalói elkötelezettség nem jelent egyet a hűséggel, sőt nem feltétele az sem, hogy a dolgozó hosszú éveket húzzon le ugyanazon a munkahelyen. Ennél sokkal árnyaltabb a kérdés, tulajdonképpen arról a mentális és érzelmi kapcsolatról van szó, ami az alkalmazottat elsősorban a munkájához, majd a csapatához, szervezetéhez fűzi. Az elkötelezett munkavállaló motivált, proaktív, pozitívan viszonyul a munkájához, lelkes, időt és energiát nem sajnálva nyújtja a tehetsége, képességei legjavát. Tisztában van vele, hogy értékes munkaerő. Fontos számára, hogy hogyan teljesít a csapat és a cég, amelynek a részét képezi.

A magas munkavállalói elkötelezettségből számos úton-módon profitálhat a vállalat. Az elkötelezett dolgozók jóval eredményesebbek, megbízhatóbbak és önállóbak társaiknál. Kevésbé jellemző körükben a kiégés, a hiányzás és a fluktuáció. Rendkívül fontos viszont szem előtt tartani, hogy az elkötelezettség mértéke is csökkenhet, például akkor, ha a munkavállaló nem érzi megbecsülve magát, nem lát bele a szervezet működésébe vagy túlterheltté válik. A figyelmes vezető könnyen kiszúrhatja a jeleket a teljesítmény és a lelkesedés csökkenésében. Ennek elkerülése érdekében érdemes alkalmazni a következő módszereket:

Erősségek figyelembevétele

Ha a dolgozó úgy érzi, hogy valóban jó abban, amit csinál, sokkal motiváltabb munkavégzésre képes. A feladatok kiosztásánál figyelembe kell venni az alkalmazottak erősségeit. Ki is lehet hangsúlyozni, hogy azért ő lett megbízva a teendővel, mert különösen erős, kompetens az adott területen.

A munka értékének tisztázása

Úgy ég ki a legkönnyebben az ember, ha nem érzi hasznosnak a munkáját, nem teljesen tiszta a számára, hogy ő személy szerint hogyan járul hozzá a teljes egészhez. Érdemes időről időre tisztázni, hogy a munkavállaló milyen fontos szerepet játszik a szervezet működésében, céljainak elérésében. Fontos beszámolni a vállalat aktuális helyzetéről, vízióiról, küldetéséről is.

Rendszeres visszajelzés

A rendszeres visszajelzések is hozzájárulhatnak a munkavállalói elkötelezettség növeléséhez. Az ilyen visszacsatolások nemcsak azt éreztetik a dolgozóval, hogy figyelnek rá, hanem azt is, hogy a munkája lényeges, fontos, hogy milyen minőségben, hogyan végzi azt el. A vezetői visszajelzésen túl a munkavállalói visszajelzésnek is teret kell biztosítani, ha valaki azt tapasztalja, hogy nem hallgatják meg az ötleteit, elképzeléseit, könnyen alábbhagyhat a lelkesedése.

Lehetőség a fejlődésre

A kihívások motiválhatják a munkavállalót, különösen akkor, ha úgy érzi, fejlődhet is általuk. Ehhez biztosítani kell a megfelelő eszközöket, képzéseket. Ma már a dolgozók többsége tudja, hogy a munkaerőpiaci értékét a tapasztalatai és a képességei határozzák meg, nem szívesen maradnak olyan helyen, ahol nincs lehetőségük új készségek elsajátítására.

Rugalmasság

A rugalmas munkabeosztás és a távmunka lehetősége többnyire fokozza a munkavállalók elégedettségét és elkötelezettségét. Már az is sokat nyomhat a latban, ha bizonyos napokon valamivel előbb elmehetnek, hogy odaérjenek a gyermekükért az iskolába vagy részt vehessenek az edzésen, amit kinéztek maguknak. Mindez elősegítheti a munka és a magánélet egészséges arányát. Azt is éreztetheti a dolgozóval, hogy megbíznak benne, hiszen feltételezik róla, hogy az engedményekkel együtt is az elvárt minőségben és időre végzi el a munkáját.

A munkavállalói elkötelezettség növelésére a szervezetek hosszú távú befektetésként is tekinthetnek, a fentiekből is látszik, hogy érdemes foglalkozni vele a mindennapok során. Az AGORA Intézettel most 50-70%-os pályázati támogatást és bértámogatást nyerhet a képzésen részt vevő munkatársainak. Sikerdíjas pályázati konstrukcióban dolgozunk, vállaljuk a teljes körű pályázati kivitelezést és a képzési terv összeállítását. 13 év tapasztalattal rendelkezünk, melynek köszönhetően az elmúlt években minden partnerünk pozitív elbírálásban részesült. Tudjon meg többet a Ginop Plusz 3.2.1.-21 nyújtotta lehetőségekről, és a pályázat pontos részleteiről. Keressen minket bizalommal.