+36 20 595 3233 [email protected]

Napjainkban talán nincs is olyan ember, aki ne élt volna át hosszabb-rövidebb stresszes időszakokat. A zsúfolt, felgyorsult mindennapok és az, hogy egyszerre számos területen kell helytállni, könnyen vezethetnek idegeskedéshez, szorongáshoz. A munkahelyi stressz és azok tünetei gyakori jelenségnek számítanak, amellyel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is foglalkozik. A probléma a munkavállalók egészségére, életminőségére és eredményességére is hatással van, tehát mindenképpen olyan tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A WHO meghatározása szerint a munkával kapcsolatos stressz akkor jelentkezik, amikor az ember olyan nyomással és elvárásokkal szembesül, amelyek nincsenek összhangban a tudásával és a készségeivel, továbbá jelentősen próbára teszik a megküzdési képességeit. Az okok szerteágazók lehetnek, szerepet játszhatnak a problémában egyebek mellett a rossz munkaszervezés, a tisztázatlan elvárások, a nem kielégítő munkakörülmények, a kollégák közötti konfliktusok és a vezetési hibák is. A helyzetet rontja, ha az alkalmazottak úgy érzik, kevés támogatást kapnak a feletteseiktől és a kollégáiktól, valamint alig van kontrolljuk a munkafolyamatok felett.

A munkahelyi stressz érzékennyé, visszahúzódóvá tehet.

A munkahelyi stressz tünetei

A munkahelyi stressz fizikai és érzelmi reakciók sokaságában mutatkozik meg, idővel súlyos egészségkárosító tényezővé léphet elő. Fontos időben felismerni a jeleket, így megelőzhetők a kedvezőtlen szövődmények. Többek között a következő tünetek hívhatják fel a vezetők figyelmét arra, hogy a munkavállalót érinti a jelenség:

  • láthatóan gyakran fáradt
  • sokszor ingerlékeny és érzékeny
  • folyamatos hangulatingadozások jellemzik
  • visszahúzódóvá, félénkebbé válik
  • szociálisan elszigeteli magát
  • koncentráció- és memóriazavar figyelhető meg nála
  • veszít a motivációjából, csökken a teljesítménye

A fentieken túl változás állhat be a dolgozó munkaidő-beosztásában is. Míg a folyamat elején leginkább az jellemző, hogy egyre több időt tölt a munkahelyén, mert nem tudja elvégezni a feladatait a megállapított munkaidőkereteken belül maradva, később inkább az tűnhet fel, hogy egyre később és később jár be.

Hogyan hat a stressz a szervezetre?

A krónikussá váló munkahelyi stressz számos negatív következménnyel jár mind a munkavállalóra, mint a vállalatra nézve. Ami az érintett egyént illeti, kijelenthető, hogy idővel különféle egészségügyi problémák jelentkezhetnek nála. A tartós stressz növeli a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség kockázatát. A mentális egészséget szintén veszélyezteti, hatására szorongás, kiégés és depresszió alakulhat ki.

Stresszkezelési és regenrációs tréningek.

A munkahelyi stressz a szervezet egészének eredményességére is befolyással van, hiszen a dolgozó motivációja, teherbírása csökken, a teljesítménye romlik, egy idő után se mennyiségileg, se minőségileg nem tudja hozni az elvárt szintet. A felmerülő egészségügyi gondok miatt a munkavállaló általában egyre több betegszabadságot vesz ki. A probléma emellett összefüggést mutat a balesetek és sérülések magasabb arányával, valamint a fluktuáció növekedésével is.

Látható, hogy a munkahelyi stresszt nem ajánlatos félvállról venni, a jeleket minden dolgozónak ismernie kell. Az is fontos, hogy a munkavállalók, vezetők kezében legyen több olyan eszköz, amellyel eredményesen csökkenthető a stressz. Az AGORA Intézet Stresszkezelés és regenerációs programja valamennyi munkatárs számára hasznos ismereteket nyújt, fejleszti az önismereti szintet, hozzájárul a hatékonyabb munkavégzéshez. A tréningről bővebben itt olvashatsz.