+36 20 595 3233 [email protected]

Egy prezentációnak többféle küldetése is lehet: a beszélő célul tűzheti ki a hallgatóság inspirálását, informálását és meggyőzését is. Ugyanakkor az előadás könnyen kudarcba fullad, ha nem képes felkelteni és fenntartani a jelenlévők figyelmét. Ez nem könnyű feladat, az izgalmas prezentációs témákon túl a leghatásosabb történetmesélési technikák ismerete sem árt hozzá.

Ahhoz, hogy valaki eladjon egy eszmét, ötletet vagy terméket, a meggyőző üzenet nem elég, azt olyan módon kell előadni, hogy a hallgatóság elméjére és érzéseire egyaránt hasson. Ebben segítenek a leghatékonyabb, klasszikusnak számító történetmesélési technikák.

Történetmesélési technikák

A jól felépített, izgalmas történetek minden életkorban felkeltik az emberek érdeklődését – ellentétben a száraz tényekkel, egymás után sorolt információk és adatok tömkelegével. A prezentációra készülve a vizuális segédeszközök összeállításán és a közönségből való felkészülésen túl érdemes a hatásos történetmesélési technikák valamelyikét is segítségül hívni. Meríthetünk a mindannyiunk által jól ismert történetek, mesék, filmek és könyvek eszköztárából. A következő módszerek használatával érdekesebbnek, lebilincselőbbnek tűnik a téma.

Monomítosz

Mind közül a legismertebb a monomítosz, amit a hős útjaként is emlegetnek. A kifejezést először Joseph Campbell alkalmazta Az ezerarcú hős című művében. Ha nagy vonalakban szeretnénk összefoglalni a technika lényegét, arról van szó, hogy a főszereplő az ismert közegét elhagyva kalandra indul, folyamatosan nehezedő kihívásokkal, problémákkal szembesül. Az út során megerősödik, bölcsességre tesz szert, végül a jutalma sem marad el. Visszatérve, az újonnan megszerzett tudással segítheti a közösséget, ahonnan elindult. A monomítosz használata megérteti a közönséggel, hogy minek köszönhetően érkezett el az előadó a megosztani kívánt üzenethez, bölcsességhez. Alátámasztja a mondanivalót, alkalmas a kockázatvállalás előnyeinek bemutatására is.

A hegy

A hegy a filmekben gyakran használt történetstruktúra, hasonló a monomítoszhoz, ám azzal ellentétben nem mindig végződik happy enddel. A bevezetéssel, alapvető információk ismertetésével indul, majd a konfliktus bemutatásával folytatódik. Sorozatos akciókon, apróbb kihívásokon keresztül jut el a csúcspontig, a drámáig, ahol például a főhős csatát vív az ellenfelével. A lejtmenet az epikus akció után történteket, tanulságokat vonultatja fel. A technika alkalmas a kihívások legyőzésének bemutatására, a feszültség lassú növelésére és a megnyugtató következtetés levonására.

In medias res

Az in medias res jól ismert metódus, lényege, hogy a dolgok közepébe vágva, a mondanivaló legizgalmasabb részén kezdődik az elbeszélés. Az előadó csak ezt követően tér vissza a körülmények, tisztázó információk ismertetésére. A technika előnye, hogy már a kezdeteknél megragadja a hallgatóság figyelmét, ugyanakkor főleg rövidebb prezentációknál működik. Amennyiben túl hosszúra nyúlna az előadás, a közönség elveszítheti a türelmét.

Virágszirom

A virágszirom fantázianévvel is illetett technika több történetet, narratívát, előadót szervez egyetlen központi elem köré. Emlékezetessé és emészthetővé teszi a történetet a hallgatóság számára. Anekdoták, példák színesítik az előadást, fontos, hogy minden részlet az előtte lévőkre épül és erősíti a központi üzenetet. Ezt a módszert gyakran alkalmazzák a konferenciákon, ahol különböző előadók osztanak meg történeteket ugyanarról a témáról.

Hamis kezdet

A közönség figyelmének fenntartására különösen alkalmas az az előadás, ami tele van nem várt fordulatokkal. A történet az elején megjósolhatónak, kiszámíthatónak tűnik, majd szokatlan irányt vesz. Ez a technika kifejezetten hasznos akkor, ha az ember kudarcról és újrakezdésről beszélne, elmesélné, hogy mit tanult a történtekből, esetleg innovatív problémamegoldást ismertetne.

Az AGORA Oktatási Intézet Prezentációtechnika tréningje segít a résztvevőknek elsajátítani az előadás művészetét, olyan eszközöket ad a kezükbe, amelyek birtokában magabiztosan léphetnek a hallgatóság elé. A programról bővebb információt itt talál.

Képek: fauxels, ThisIsEngineering/Pexels.com.