+36 20 595 3233 [email protected]

Minden vállalati siker mögött egy jól működő csapat áll. Olyan emberek, akik nap mint nap közösen tesznek azért, hogy a szervezet a céljai felé haladjon. Összeállítani a minden akadályt legyőző, hatékony munkahelyi csapatot nem könnyű feladat. Nemcsak az szükséges hozzá, hogy a megfelelő pozíciókra a megfelelő emberek kerüljenek kiválasztásra, hanem az is, hogy folyamatosan hangsúly legyen a csapatmunka erősítésén, fejlesztésén is.

Ha a team valóban összekovácsolódik, a kollégák húzzák, motiválják és segítik is egymást. A kiváló kapcsolat eredményeképpen a munkavállalók jólléte, elkötelezettsége és produktivitása is fokozódik. Ebből pedig értelemszerűen az egész szervezet profitál.

A sikeres team jellemzői

A sikeres teamet több dolog is megkülönbözteti a kevésbé sikerestől. Nem lehet eléggé nyomatékosítani a kommunikáció fontosságát. A jól működő csapat minden tagja között hatékony, tiszteletteljes és világos a kommunikáció, kevéssé gyakoriak a félreértésekből eredő konfliktusok. A munkavállalókat célorientált gondolkodásmód jellemzi, szívesen sajátítanak el új ismereteket, képesek alkalmazkodni a változásokhoz. Értik és figyelembe is veszik a vállalati kultúrát a mindennapok során. Az igazán kiemelkedő csapat sokszínű. Az egyes alkalmazottak különböző nézőpontokkal és készségekkel járulnak hozzá a közös munkához, így pedig többféle nehézséggel, kihívással tud sikeresen szembenézni a csapat. Nem jellemző a túlzott rivalizálás sem.

Hogyan lehet erős csapatot építeni?

Amennyiben szeretnénk, hogy a fentebb felsorolt jellemzők a mi csapatunkra is igazak legyenek, nem árt szem előtt tartani néhány tényezőt.

Erős szervezeti kultúra kialakítása – Az erős, pontosan definiált és a munkavállalók felé is egyértelműen kommunikált szervezeti kultúra már a kezdetektől segíti a dolgozókat az eligazodásban. Megmutatja nekik, hogy milyen munkavégzést várnak el tőlük. A mindenki által elfogadott és vallott szervezeti értékek kohéziós erőt is jelentenek a csapaton belül.

Sokszínűség támogatása – Az igazán hatékony csapat sokszínű. A munkavállalók kiválasztásánál is érdemes arra törekedni, hogy különböző készségekkel és képességekkel rendelkező emberek kerüljenek egy teambe.

Világosan definiált szerepek és felelősségek – Az olajozott csapatmunkához magas minőségű önálló munka is szükséges. A legjobb, ha a csapaton belül mindenki, az belépő is pontosan tudja, hogy milyen feladatai és felelősségei vannak. Így a legkisebb a valószínűsége a szerepkonfliktusoknak.

Állandó visszajelzések – A jó vezető állandó visszajelzéseket ad a csapatának, nem fukarkodik a dicséretekkel és a konstruktív kritikákkal sem. Legalább ennyire lényeges az is, hogy ő maga is nyitott legyen a munkavállalóktól érkező feedbackekre.

Kommunikáció – A kommunikáció mindennek az alapja. Fontos elegendő teret biztosítani neki a munkavégzés során. A munkavállalóknak érezniük kell, hogy feltehetik a kérdéseiket, bedobhatják az ötleteiket a közösbe, hangot adhatnak az észrevételeiknek. A kommunikáció fejlesztésére mindenképpen érdemes hangsúlyt fektetni.

Kölcsönös bizalom – Bizalom nélkül elképzelhetetlen a közös munka. Ideális esetben a csapattagok egymásban és a feletteseikben is megbíznak. A vezető egyebek mellett azzal éreztetheti a bizalmát az emberei felé, hogy meghallgatja őket, illetve az adott szituáció és személy függvényében a lehető legnagyobb önállóságot biztosítja a számukra.

Az erős, jól működő csapat kialakításához időre, türelemre és következetességre van szükség. A fentieken túl a stabil önismeret is segít a munkavállalóknak abban, hogy zökkenőmentesen és hatékonyan dolgozzanak együtt. Az AGORA Intézet MBTI és DISC programja hozzájárul az önismeret elmélyítéséhez, és abban is segít, hogy a megfelelő pozíciókra a megfelelő emberek kerüljenek kiválasztásra. Mindenkinek hasznos továbbá, aki másokkal dolgozik együtt, egy team tagja. Bővebben itt olvashat róluk.

Képek: fauxels/Pexels.com