+36 20 595 3233 [email protected]

A „Jó napot” az „Vegye le a Kalapot”, nem pedig egy köszönés, „Helló” helyett pedig azt is mondhatnánk: „zeller” – fogalmaz utánozhatatlan egyedi stílusában Görög Ibolya, hazánk legnépszerűbb protokollszakértője, amikor a köszönés íratlan szabályairól mesél. A német kultúrában jelentőségteljesebbek, tisztábbak a szabályok és sokkal inkább be is tartják a protokoll előírásait – mondja Dr. Béres Eszter a Mercedes-Benz Hungária Kft. HR vezetője. Hozzátéve, ott emiatt egyértelműbbek a viszonyok, és szerinte éppen a sokaknak kissé merevnek tűnő rendszer adja meg az üzleti életben elengedhetetlen tartást. Az Ember és szervezet című podcast-sorozat újabb epizódjában Soós Andrea az AGORA Intézet tanácsadója az üzleti, szervezeti protokoll szabályairól beszélget vendégeivel.

Dr. Béres Eszter, Soós Andrea és Görög Ibolya

Szó lesz többek között arról, mi mindenre kell figyelni egy üzleti tárgyaláson? Mik a köszönés, a kézfogás, a bemutatkozás az öltözködés vagy az üzleti étkezés alapvető szabályai? Lehet-e tegeződni egy állás betöltésére jelentkező jelölttel? Viselhetünk-e papucsot az irodában? Hogyan változtatta meg a viselkedéskultúrát az online világ? Melyek a legfontosabb szabályok nyilvános szerepléskor? Ezekre, és még számtalan, a vezetőket gyakran érintő kérdésekre is választ kapunk.

A beszélgetést a cikk végén hallgathatja meg.

A protokoll az írott és íratlan érintkezési szabályok összessége, amely megszabja a hivatalos érintkezések módját, formáját az üzleti életben, de számos más területen is. Egyfajta keretrendszer, melyet, ha jól ismerünk és betartunk segítőnk lehet, megvéd attól, hogy hibázzunk. Lehet szeretni és nem szeretni ezeket a kereteket, az azonban biztos, hogy a mai, az üzleti protokoll szempontjából is egyre lazább világban sem érdemes megfeledkezni róluk, hiszen egy-egy protokollbakinak pénzben mérhető következményei lehetnek. A protokoll ráadásul az arculatteremtésnek is fontos része.

Kultúrák találkozása

A protokoll szabályai kötöttek, a viselkedéskultúra már izgalmasabb – véli Görög Ibolya. A fogadó fél kultúráját mindig ismernünk kell és elengedhetetlen követnünk a viselkedésnormáit – teszi hozzá a protokollszakértő. Ha pedig ebben vét egy tárgyaló kolléga, az az egész cégre és annak termékére is rossz fényt vet.

Üzleti étkezés

A protokollszakértő szerint az asztalnál kiderül, hogy valóban elegáns valaki vagy csak szerepet játszik. Görög Ibolya az interjúban tanácsokat is ad: üzleti ebédre, fogadásra ne jóllakni menjünk, hiszen ott a kommunikáció a lényeg, amit étkezéssel lazítanak. Szendvicsből legfeljebb kettőt tegyünk a tányérra, állófogadás esetén pedig a büféasztalnál egyetlen villával fogyasszunk el mindent. Ebédnél a házigazda fogja meg elsőként az evőeszközt, ám a vendég kezd bele az étkezésbe. Azt is elárulja, könyököt asztalra tenni főbenjáró vétek.

Dr. Béres Eszter, a Mercedes-Benz Hungária Kft. HR vezetője

Női dilemmák

A beszélgetés során Dr. Béres Eszter nem csupán a véleményét osztja meg a témában, de több ízben maga is fontos kérdéseket tesz fel a protokollszakértőnek. Például azt, hogy az üzleti tárgyaláson milyen, az etikett szabályaival összeférő eszközei és elvárásai lehetnek a határai meghúzására egy nőnek a férfiakkal szemben. Természetesen Görög Ibolyának erre is van válasza, miközben hangsúlyozza, egy nőnek az üzleti életben is nőnek kell maradnia, ügyelve arra, hogy véletlenül se legyen kihívó.

Görög Ibolya, protokollszakértő

Luxusmárka, pandémia és online tér

Az adásban szó lesz arról is, pontosan milyen összefüggés van a protokoll és a személyes emberi kapcsolatok között, illetve, hogyan rombolta ezeket szét a pandémia és az online tér. Arra is kitérnek a vendégek, hogy egy luxusmárkát és csúcskategóriás terméket képviselve mi mindenre kell odafigyelnie egy szervezetnek és az abban dolgozó kollégáknak. Lévén pedig, hogy Dr. Béres Eszter a jogi pályáról érkezett jelenlegi hivatásába, azt is érintik a szakértők, mennyiben különbözik a jogászok világa az üzleti-, vagy a HR-világtól protokoll szempontból. Végezetül fény derül arra is, hogy melyek azok a protokollbakik, amiktől a szakértő óva int mindenkit.

Podcastunkat Dr. Béres Eszterrel és Görög Ibolyával ide kattintva hallgathatják meg:

Az AGORA Oktatási Intézetünk 13 éve foglalkozik képzésekkel. Cégünk tanácsadói és trénerei többek között soft skills tréningeket, szervezetfejlesztést, vezetőfejlesztést, projektmenedzsment képzést is tartanak. Nagyvállalatok mellett kkv-knál is oktatunk, akár blended learning oktatási formában, mivel innovatív képzési módszereket ötvözünk a klasszikus jelenléti tréninggel. Hangsúlyos tevékenységünk továbbá a tárgyalástechnika fejlesztése, kommunikációs tréningek vezetőknek, értékesítőknek és ügyfélszolgálati munkatársaknak. Ezen képzésekhez pályázati formában is teljes körű segítséget nyújtunk.