+36 20 595 3233 [email protected]

Vendégeink Dr. Mihók Krisztina, az Erste Bank HR-vezetője és Steigervald Krisztián generációkutató.

Dr. Mihók Krisztina, Soós Andrea és Steigervald Krisztián

Jót nevetnek az Y és Z generáció tagjai, ha a baby boomerek a tisztességesen ledolgozott életre hivatkoznak – mondja Steigervald Krisztián generációkutató a HR Portál és az AGORA Intézet közös podcastjában. Lesznek feladatkörök, amire 10-15 év múlva egyszerűen nem tudunk majd toborozni, teszi hozzá az adásban Dr. Mihók Krisztina, az Erste Bank HR-vezetője.

Ember és szervezet című podcastsorozatunk debütáló adásában Soós Andrea, az AGORA Intézet tanácsadója beszélget vendégeivel. Az első adásban többek között a generációs sajátosságok, a különböző korosztályok munkahelyi együttélésének konfliktusai, tanulságai, a hatékony generációmenedzsment áll a fókuszban.

A beszélgetést a cikk alján elhelyezett lejátszóban hallgathatja meg.

Fontosak a fiatalok igényei

Napjainkban az X és az Y generáció képviselői dominálják a munkaerőpiacot, hiszen a baby boomerek közül sokan már nyugdíjasok, a legfiatalabb képviselői is erősen 50 év felettiek. Az idősebbek már az Y generációba tartozók hozzáállását is nehezen viselték, miközben kopogtatnak a Z-sek, és egészen másként képzelik el a munka világát, a karrierépítést, mint a többiek. Bizonyos feladatokat például egyszerűen nem hajlandóak elvégezni, egyre fontosabb számukra a hangvétel, amivel hozzájuk fordulnak, legfontosabb lojalitási faktoruk pedig a vezetőjük. Emellett az is igaz, hogy az ő tiszteletüket ki kell érdemelni.

Ma élő generációk meghatározása:
Veterán generáció: 1925 és 1945 között születettek
Baby-boomerek: 1946 és 1964 között születettek
X generáció: 1965 és 1979 között születettek
Y generáció: 1980 és 1995 között születettek
Z generáció-IT generáció: 1996 és 2009 között születettek
Alfa generáció: 2010 után születettek

Ki figyel az idősebbekre?

Kétségtelen, egy erős transzformáció közepén járunk, és mára már az is nyilvánvaló mindenkinek, hogy nem csupán a HR feladata megtartani a munkaerőt – emeli ki Dr. Mihók Krisztina az adásban. Az Erste HR-vezetője arról is beszél, hogy pontosan miképp változtak meg a fiatalok szükségletei a pandémia után.

Dr. Mihók Krisztina, az Erste Bank HR-vezetője

Miközben szem előtt tartjuk a fiatalok igényeit, foglalkoznunk kell azzal is, hogy egy évtized múltán a munkavállalók jelentős része az 55 felettiek közül fog kikerülni – mutat rá Steigervald Krisztián az interjúban.

Élménykeresés és haver főnök

Miért feladatorientáltak az Y-osok és maximalisták az X-esek? Mi az oka, hogy a fiatalabb generáció a munkahelyen is élményeket keres? Pontosan mit jelent a haver főnök fogalma, és egyáltalán káros attitűd? Mit tehetnek a szervezetek, hogy megfelelően kezeljék a különböző generációk együttélését a munkahelyeken? Hogy néz ki a jövő szervezete a generációmenedzsment szempontjából és hogyan segíthet a tudatosan felépített vállalati kultúra? Minden szervezeti változásnak létezik generációs aspektusa?

Mindezekről és még számtalan érdekes, aktuális kérdésről közösen gondolkoznak szakértőink ebben a kimeríthetetlen témában.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Az AGORA Intézetnél 13 éve támogatjuk partnereink fejlődését, hatékony szervezetfejlesztési metodikánknak köszönhetően 96%-ban visszatérő ügyfelekkel dolgozunk. Tanácsadóink és trénereink jellemzően több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, ennek köszönhetően valósítjuk meg a soft skill tréningektől kezdve, a projektmenedzsment képzésen át a speciális vezetőfejlesztési projekteket, akár pályázati forrásból is. Blended learning oktatási formában, a leginnovatívabb képzési módszereket ötvözzük a klasszikus jelenléti tréninggel. A nagyvállalati partnerek mellett KKV-kat is segítünk. Hangsúlyos tevékenységünk továbbá a vállalkozások felkészítése a generációváltásra, illetve annak sikeres menedzselésére.