+36 20 595 3233 [email protected]

Manapság egyre több munkáltató folyamodik a személyiségtesztek, azon belül is a DISC alkalmazásához. Ez nem meglepő, hiszen az ember személyisége nemcsak a magánéletében meghatározó, hanem a hivatás kiválasztásában, majd a munkában való helytállásban is. Az önismeret a munkaerőpiacon egyebek mellett abban segít, hogy felmérjük, mely pozíciók és feladatkörök valók nekünk és melyek azok, amikkel egyáltalán nem, vagy kevésbé vagyunk kompatibilisek. Természetesen ebben a kérdésben a munkáltató is szeretne tisztán látni, így aztán nem ritka, hogy az állásra jelentkezővel személyiségtesztet töltet ki. Itt nem olyan kérdésekre kell gondolni, amilyenekkel a magazinok hasábjain találkozhatunk, akadnak valóban pontos, pszichológiai alapokon nyugvó változatok is. Ezek közül az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb a DISC teszt.

A DISC személyiségteszt könnyen érthető, 24 kérdést tartalmazó online kérdőív, ami segít az egyén erősségeinek, viselkedési sajátosságainak, munkával kapcsolatos igényeinek meghatározásában. Az eredmények kiértékelésével pedig lehetőség nyílik azoknak a területeknek a beazonosítására is, amelyeknél fejlődésre lenne szükség. A DISC teszt elméleti alapját C. G. Jung személyiségelmélete jelenti, megalkotója pedig az amerikai pszichológus, dr. William Moulton, aki a hazugságvizsgáló korai prototípusának feltalálója, sőt a népszerű képregényhős, a Wonder Woman megálmodója.

Mit jelent a DISC?

A DISC egy mozaikszó, a következő szavak kezdőbetűiből tevődik össze: Dominance, Influence, Steadiness, Compilance. Vagyis: dominancia, befolyásolás, kitartás és szabálykövetés. A teszt ebbe a négy kategóriába sorolja a kitöltőket, a könnyebb vizualizáció érdekében színeket is rendel hozzájuk, ezek a piros, a sárga, a zöld és a kék. Mi jellemzi az egyes személyiségtípusokat?

Dominancia (piros) – Extrovertált, célra törő, önálló, határozott, kezdeményező, versengő, gyorsan döntő.

Befolyásolás (sárga) – Emberközpontú, extrovertált, nyílt, közvetlen, lelkes, meggyőző, önbizalommal teli, társaságkedvelő.

Kitartás (zöld) – Introvertált, csapatjátékos, lassabb, megnyugtató, türelmes, őszinte, empatikus.

Szabálykövetés (kék) – Introvertált, feladatközpontú, önálló, precíz, diplomatikus.

Látható, hogy mindegyik típusnak megvannak a maga erősségei, amelyek különösen hasznosak lehetnek egy-egy pozíció betöltésénél, munkafolyamat végrehajtásánál.

Miért hasznos?

A DISC személyiségtesztet nem csak a munkavállalók kiválasztásánál használják a munkahelyen. Milyen előnyei vannak még?

Segíti a beilleszkedést

A teszt kitöltése előrevetítheti, hogy az újonnan felvett munkavállaló hogyan tud majd beilleszkedni a csapatba. Egyúttal segíthet annak a meghatározásában is, hogy hogyan támogatható ez a folyamat.

Csapatépítés

A teszt eredményei alapján kialakíthatók olyan kisebb csapatok, amelyek képesek gördülékenyen együttműködni, a tagok az egyes projektek végrehajtásában kiegészítik egymást. Így amellett, hogy csökken a munkahelyi konfliktusok valószínűsége, nő az eredményesség is.

Egyéni fejlesztés

A fejlődés kulcsa, első lépcsőfoka mindig az önismeret. Az egyén a személyiségteszt kitöltésével jobban megismerheti a saját jellemvonásait, erősségeit, gyengeségeit, ez pedig kiváló alapot jelent, amire a továbbiakban építeni lehet.

Személyre szabott motiváció

Amennyiben a vezető jobban megismeri és meg is érti az emberei domináns személyiségjegyeit, képes lesz hatékonyabban motiválni őket. Például olyan célokat jelölhet ki a számukra, amelyeket el akarnak érni, és olyan feladatokat adhat nekik, amikben igazán kiteljesedhetnek.

A DISC-személyiségteszt könnyen alkalmazható és rendkívül informatív. Az AGORA Intézet képzése segít a módszer megismerésében, a teszt kitöltése után keletkező riportokat játékos tréninggel, workshoppal egészíti ki. A vezetői riportokat személyes konzultáció követi, ami alkalmas csoportos és egyéni fejlődési, fejlesztési terv kialakításához is.