+36 20 595 3233 [email protected]

A DE&I vagy egyszerűen DEI mozaikszóval sokfelé találkozhatunk, egyre több szervezet értékrendjének képezi fontos részét. A sokszínűség, a méltányosság és a befogadás (diversity, equity, incluison) hármasát jelenti, ami napjainkban minden eddiginél jobban előtérbe kerül, és a vállalatoknak is foglalkozniuk kell vele, ha igazán sikeresek szeretnének lenni, illetve meg szeretnék szólítani a fiatal fogyasztókat, potenciális munkavállalókat.

A DE&I értékek nemcsak a dolgozók jóllétének, elkötelezettségének növeléséhez járulnak hozzá, hanem a vállalat növekedéséhez, versenyképességéhez is. A sokszínűség az élet minden területén fontos, és a vizsgálatok szerint a szervezetek megerősítéséhez is nélkülözhetetlen. A sokszínű, méltányos és befogadó vállalatok jobban tudnak reagálni a kihívásokra, megnyerni a legtehetségesebb munkavállalókat és megfelelni a különböző ügyfelek elvárásainak.

DE&I a munkahelyen

A sokszínűség, a méltányosság és a befogadás szorosan összetartozó fogalmak. A munkahelyi sokszínűség a munkavállalókkal kapcsolatos. Azt veszi figyelembe, hogy milyen emberek dolgoznak az adott szervezetben a nemek, társadalmi nemek, az életkor, az etnikum, a fizikai és mentális képességek tekintetében. Mindez kiegészíthető a gondolkodás és a tapasztalatok sokféleségével is.

A méltányosság az emberekkel szembeni bánásmódra utal. Nem ugyanaz, mint az egyenlőség, mert nem arról szól, hogy minden embert ugyanúgy kell kezelni, hanem arról, hogy figyelembe kell venni a személy egyedi körülményeit, és így kialakítani a szükséges bánásmódot, megteremteni a megfelelő feltételeket. A sokszínű és méltányos szervezetnek törekednie kell a befogadó szervezeti kultúra kialakítására is, amelyben a munkavállalók érzik, hogy tisztelik és értékelik őket, van beleszólásuk a történésekbe, illetve önmaguk lehetnek.

Miért fontos mindez?

A DE&I több, mint divatosan csengő üzenet, amit a vállalatok a zászlajukra tűzhetnek annak érdekében, hogy megmutassák, haladnak a korral. Konkrét teljesítményfokozó hatása is van, ami egyebek mellett annak köszönhető, hogy növeli a munkavállalói elégedettséget és elkötelezettséget, illetve együttműködést. A mindennapi működés során az ilyen értékeket szem előtt tartó szervezeti kultúra a dolgozók számára vonzóbb, egészségesebb munkahelyi környezetet teremt, hozzájárul az általános jóllétük emeléséhez, jelentős motivációt biztosít. A hatására úgy érezhetik, hogy értékesek, méghozzá nem a különbözőségeik ellenére, hanem éppen azok miatt.

A különböző demográfiai csoportok felvételére való hajlandóság segíthet egy kiemelkedő tudású, sokszínű készségekkel és tapasztalatokkal rendelkező csapat kialakításában. A változatos csapatok többnyire innovatívak, kreatívak. Ha sokféle nézőpont, tudás, ötlet sűrűsödik egyetlen teamben, jobban tud reagálni a változó körülményekre, megalapozottabb döntések meghozatalára képes.

A fiatal, Z generációs munkavállalók számára különösen fontosak ezek az értékek, így az ő megszólításukhoz feltétlenül szükségesek. A DE&I iránti elkötelezettség szélesebb körben kelthet bizalmat, jócskán emelheti a szervezet megítélését.

Az AGORA Oktatási Intézet Szervezeti kultúra fejlesztés programja révén megerősítést nyernek a szervezet életében fontos értékek és normák, tisztul a jövőkép, javul a teljesítmény és a munkavállalói elkötelezettség. A képzésről további információkat itt talál.

Képek: fauxels/Pexels.com.