+36 20 595 3233 [email protected]

Almási Gábor

 

Az európai tréningpiac egyik meghatározó vállalatától a DEVELOR Zrt.-től igazolta Gábort az AGORA Intézet 

 

Nem az a legfontosabb, hogy Te legyél a legjobb! Ennél fontosabb, hogy minden nap legyél jobb, mint tegnap voltál!

 

Több mint 20 éves tréneri múltja van. Volt tréner, üzletágvezető és interim ügyvezető. Tapasztalatát több nemzetközi tanácsadócégnél szerezte, így érkezett meg az AGORA-ba.  

Fő feladatának tekinti a több területen piacvezető AGORA ismertségének növelését, valamint az AGORA egyedülálló szervezetfejlesztési módszertanával a magyarországi vállalatok, szervezetek eredményességének javítását.  

Elmondása szerint nagyon mély szakmaiságot és rendkívüli csapatot ismert meg az AGORÁNÁL, akikkel folyamatos flow-ban tud együttműködni. Megítélése szerint az AGORA azon kevés tanácsadócégek egyike, aki az ügyfelek üzleti eredményeiben jelentős pozitív változásokat tud okozni. Ehhez kapcsolódó érdekesség, már a pandémia időszakában szerzett tapasztalat, miszerint az AGORA ügyfelei – látva a korábbi évek együttműködése nyomán, a saját üzleti eredményeikben bekövetkezett pozitív változásokat -, egyedülálló módon támogatják az AGORÁT. Ilyent még tényleg nem tapasztalt a magyar tanácsadói piacon!  

 

Mivel foglalkoztál korábban?

Évtizedek óta koptatom a felnőttképzés köveit. Tanári diplomával a zsebemben először az értékesítés-fejlesztés területére kalandoztam. Vezetőként nagy kereskedelmi cégeknek dolgoztam, elmélyültem a motiváció, az értékesítés és a kiválasztás területein, ugyanakkor a munkám eredményességéhez nélkülözhetetlenül hozzátartozott a saját és kollégáim készségeinek fejlesztése, ezért irányult figyelmem a tréningek felé.

A tréneri pályámat a Samlingnél kezdtem 1999-ben, ahol a közel egy éves trénerképzést követően trénerként dolgoztam. Ezután a FranklinCovey következett, ahol interim ügyvezetőként építettem újra a céget, majd egy rövid kereskedelmi kirándulás után üzletágvezetőként folytattam egy magyar tulajdonú kis tanácsadó cégnél. Ezt követően nagyot váltottam. Szerettem volna egy kemény perspektívaváltást, amelyet a szó szoros értelmében a perspektívák váltásával, már az objektívek mögött végeztem, ugyanis beiratkoztam egy szakmunkásképzőbe, ahol fotográfusnak tanultam. Érdekes volt megtapasztalni egy új szakmát, pláne olyant, amelyben minden gondolatod akörül forog, hogy amit látsz, legyen az tárgy, épület, táj, vagy portré, hogy tudod a legszebb valójában megmutatni. No, ez tényleg perspektívaváltást okozott. Miután megtapasztaltam a fotográfus énem határait, hívást kaptam a Develortól, ahol ismét föllángolt bennem a tréningezés és a tanácsadás iránt érzett szerelem. Így telt el három év nagyszerű munkákkal, amikor újabb megkeresés érkezett felém, ezúttal Pintér Tamás az AGORA Intézet egyik tulajdonosa részéről. Miért jöttem át egy kisebb céghez? Sokan feltették ezt a kérdést és a válasz mindig egyszerű volt.

Az AGORÁ-nál a hasonlóan magas szakmaiság mellett, sokkal több lehetőség és nagyobb szabadság várt. Úgy éreztem, most igazán hazataláltam. Itt van lehetőségem felépíteni azt, amit korábban, még a FranklinCovey építése során elkezdtem, ezúttal kompromisszumoktól mentesen. Erre már csak ráadás volt az a hihetetlen tapasztalat, amit máshol úgy fogalmaznak meg, hogy itt, igen magas fokú az ügyfélelégedettség.

Mi a dolgod itt?

Cél, hogy az AGORA 3 éven belül árbevétele tekintetében is odakerüljön, ahová szakmailag már réges régen eljutott – a terület első 5 tanácsadó cége közé. Nagy, visszatérő és hihetetlenül lojális ügyfeleink vannak, akiket nyilvánvalóan nemcsak a szimpátia mozgat, amikor évről-évre bennünket választanak. Ez jól mutatja azt is, hogy a mi növekedésünk nemcsak a mi érdekünk!

Mi a szupererőd?

Jó emberekkel jól tudok együttműködni, szeretek inspirálni másokat és ezáltal inspirálódom én is – ebben a folyamatban kölcsönösen jól érezzük magunkat, jó energiákat adunk át egymásnak.

Mit tanultál meg a hivatásodnak köszönhetően önmagadról?

Több mint 20 éve dolgozom ebben a szakmában tréner tanácsadóként, általában vezetőkkel dolgozom. Ezen időszak alatt igen sok kiváló embert volt alkalmam megismerni és megtapasztalni, hogy kiválóságukról hogyan gondolkodnak. Megfordultam autóipari, FMCG, telekommunikációs és a pénzügyi szektorban működő, illetve állami vállalatoknál, és mindig csodálattal figyeltem azokat, akik önmaguk tudatos vezetésével érték el egyre szebb sikereiket. E tapasztalatok inspirálnak, hogy önmagamért felelősséget vállalva folyamatosan fejlődjek, tanuljak és maradjak szerény. A több mint 20 év alatt azt is megtanultam, hogy nem szabad, hogy kiüresedjen a szakmai alázat. Ez akkor történik, ha eltűnik a nyitottság. Ha azt gondolom, hogy nincs már hová fejlődnöm, a szakmában mindenki másnál jobb, több vagyok, nekem senki nem tud újat mondani. Ez a gondolkodásmód fertőzés, ami ha történetesen egy vezetőnél van meg az nagyon sok kontraproduktivitást okoz még a jól felépített szervezeteknél is. Sajnos erre is láttam sok példát, ami óvatosságra int önmagammal szemben és ugyancsak a tanulás felé hajt. Megtanultam, hogy az érési folyamat része a szakmai alázat.

 

Mi a legfontosabb, amit a hivatásodnak köszönhetően másokról vagy a világról megtanultál?

Lenyűgöz sok tréningrésztvevőm hozzáállása és tőlük magam is rengeteg motivációt kapok: kiváló, tehetséges és jó emberek működésébe látok bele, látom nyitottságukat a változásra, hogy milyen elkötelezetten akarják az előrelépést a fejlődést, hogy dolgozni akarnak magukon.

Mire vagy a legbüszkébb?

Arra, ahogyan a gyermekeim kommunikálnak a környezetükkel. Ahogy megoldják a konfliktusaikat, ahogy a kudarcaikat kezelik és ahogyan a sikereiket megélik. És a páromra, akivel közösen és tudatosan dolgozunk a kapcsolatunkon.

Mit jelent Neked a szakmai hitelesség?

Azt teszem, amit mondok – és ezt a cégen is keresztülhajtom, ha kell, de szerencsére az AGORA egyik alapértéke az őszinteség, így a „keresztülhajtásra” itt nem kell sort keríteni, itt a szakmai hitelesség egyenes következménye az alapértékeinknek. Ezért amit tanítunk, tréningjeinken közvetítünk, az a saját gyakorlatunk része. Ezért hiszünk benne, mert nálunk a know how nemcsak egy kiváló tananyag, nemcsak saját élményű megtapasztalás, hanem a mindennapos gyakorlatunk.

Van-e olyan meghatározó élményed, ami nélkül most nem lennél az, aki vagy?

Gyerekkoromban becsaptak. Egy nap bicigliztem, amikor összefutottam egy osztálytársammal, aki épp edzésre hajtott. Megkérdezte, hogy nem kísérném-e el, majd amikor az edzés helyszínén találkoztunk az edzővel azt mondta neki, hogy azért jöttem, mert birkózni szeretnék. Nekem eszem ágában sem volt birkózni, de nem volt merszem nemet mondani. Ott ragadtam, nem egy alkalomra, hanem hosszú időre. Birkózóvá váltam, ennek köszönhetően lett a testnevelés az egyik szakom a matematika mellett. Még a testnevelés tanszéken előbb csoporttársaimmal, majd az egyik oktatóval kezdtünk vállalkozni. Az itteni találkozásoknak köszönhetően kezdtem el a tanári pályán és a sporton kívül gondolkodni. Szóval, ha annak idején az osztálytársam nem csap be, akkor nem állok be birkózni, nem tanulok testnevelés szakon, nem azokkal az emberekkel találkozom, azaz semmi sem úgy történt volna, ahogyan szerencsére történt.

Van olyan korábban negatívan megélt tapasztalatod, amiről kiderült, rengeteget adott?

Élsportoló koromban, birkózóként, sok kudarcban volt részem eleinte. A birkózópályám első versenyét ugyan nagy szerencsével megnyertem, de aztán majd két éven keresztül minden egyes versenyen kiestem. A környezetemben senki nem értette, hogy miért járok le minden nap és miért edzek olyan keményen, hisz sikerélményem továbbra sem volt. Persze tévedtek. Mindig bennem volt edzéseken a „majdnem sikerült” érzése. Kiváló edzők irányítása alatt, nagyszerű csapattagokkal edzettem, akik rendre elvertek. De mindig ott volt bennem egy-egy mozdulatnál, hogy majdnem sikerült. Ezért akárhányszor vágtak oda, akárhányszor kontráztak, mindig felpattantam, hogy újra- egy kicsit másként próbáljam. Így telt két év, aztán megtört a jég, elkezdtek jönni az eredmények és ifjúsági koromban a válogatott kerettagságig jutottam. Saját bőrömön is tapasztaltam, s vallom Stephen R. Covey-val, hogy „Ha kiemelkedő eredményeket akarsz, akkor kiemelkedő mennyiségű és minőségű munkát kell beletenned”

Mi tölt fel? Mi doppingol?

Ha valami újat hozok-hozunk létre. A dolgok lépésről-lépésre való formálása, amikor szükséges új dolgokat is megtanulni. Éjszakákon át képes vagyok fennmaradni, alkotni és magamba szívni a tudást mindehhez.

Mi jelent kihívást?

Amikor valami már jól működik, csökken az érdeklődésem. Szóval kihívás megtartani az érdeklődést, hogy ne érezzem monotonnak az ilyen helyzetet.

Mi az, amit kevesen tudnak rólad?

Van egy napindító rituálém. Tulajdonképpen a köszönet, a hála, az életigenlés rutinja. Konkrét segítséget az úgynevezett ho’oponopono technikája ad. Nincs itt tér most ezt bővebben kifejteni, egyik eleme például, hogy a bennünk felmerülő érzéseket és gondolatokat formáljuk át úgy, hogy az mindenkinek élhető világot teremtsen.

Mi az, amit biztosan szeretnél megvalósítani?

Megmutatni a világnak, hogy az AGORA-val milyen rendkívüli és mély változásokat tudunk elérni.

Mit tennél, mivel foglalkoznál még (többet) szívesen, ha lenne időd, lehetőséged…?

Termékfejlesztés, termékfejlesztés és termékfejlesztés – a mostani inspiráló környezetben rengeteg ötletem van, amiből minél többet szeretnék megvalósítani.

almasi_gabor

Minden jog fenntartva. © 2023 AGORA Oktatási Intézet Kft.

Felnőttképzési engedélyszám: E/2021/000170
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/002075