+36 20 595 3233 [email protected]

Nem létezik stresszmentes élet – állítja Belső Nóra pszichiáter a HR Portál és az AGORA Intézet közös podcast-sorozatának második adásában. Ha valaki rendkívül stresszesnek érzi az életét, annak el kell gondolkoznia azon, vajon megfelelőek-e a megküzdési stratégiái – teszi hozzá a szakember. A sikeres szervezeti stresszkezeléshez elengedhetetlen a munkavállaló nyíltsága is, aki képes felelősséget vállalva, őszintén beszélni arról, pontosan mire van szüksége – világít rá Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline Zrt. HR igazgatója. A szakértőkkel Soós Andrea, az AGORA Intézet tanácsadója beszélget.

Szeleczky Noémi, Soós Andrea és Dr. Belső Nóra

A krónikussá váló munkahelyi stressz számos negatív következménnyel jár mind a munkavállalóra, mind a vállalatra nézve. Az érintett személynek idővel egyre súlyosabb egészségügyi és mentális problémákkal kell megküzdenie, ami a szervezet egészének eredményességét is befolyásolja. A dolgozó motivációja, teherbírása csökken, a teljesítménye romlik, egy idő után pedig már se mennyiségileg, se minőségileg nem képes hozni az elvárt szintet. De hogyan kezelhető a folyamat, és miképp lehet megküzdeni a szinte mindenkit érintő problémával?

Az Ember és szervezet podcast-sorozatunk mostani adásában szó lesz a munkahelyi stressz hatásairól, az eredményes stresszkezelés eszközeiről, a lelki állóképesség jelentőségéről, vagy például személyiségünk rugalmas alkalmazkodóképességének, a reziliencia építésének kulcsfontosságáról is.

A szakértőkkel készült beszélgetést a cikk végén hallgathatja meg.

Hogyan és miképp fejleszthető a reziliencia?

Nem csupán a 21. században fontos, hanem tulajdonképpen az evolúció alapja, hogy olyan tulajdonságokat alakítsunk ki magunkban, amelyek a stresszhez való alkalmazkodásunkat segítik – veti fel Belső Nóra az adásban. Miközben – a mai trendekkel szemben állva – azt is hangsúlyozza, hogy egyénenként eltérő a reziliencia mértéke, és a rugalmasság, a változásokhoz való hozzáállás nem feltétlenül tanulható. Mi több, a vendégek tapasztalataik alapján úgy gondolják, a kommunikáció vagy az önismeret fejlesztése, valamint a munka-magánélet egyensúlyának kialakítása, a töltődésre szánt idő sokkal hatékonyabb megoldás, mint kizárólag a rugalmasság építésével foglalkozni.

Tünetek helyett az okokra figyelnek

A Libri-Bookline központjában október elsejétől „Péntek az új szombat” mottóval vezették be a négynapos munkahetet. Az itthon még kuriózumnak számító gyakorlattól a kollégák életminőségének javulását, így a motivációjuk és hatékonyságuk növekedését várják. Ami a stresszt illeti, Szeleczky Noémi különösen fontosnak tartja, hogy soha nem a tüneteket, hanem az okokat kell kezelni, ami csak úgy lehetséges, ha felnőtt, saját életükért felelősséget vállaló munkatársakkal dolgozunk együtt.

Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline Zrt. HR igazgatója

Út a kiégéshez: állandósult pörgés és magas elvárások

A kiégéshez az állandósult pörgés és a túlbonyolított élet vezet, az, hogy folyamatosan döntéseket kell hoznunk, mind a szabadidőnkben, mind a munka területén – vallja Szeleczky Noémi. Azonban a szorongás és a stressz, nem feltétlenül negatív dolgok. Érdemes segítő tünetként azonosítani őket, hiszen felhívják a figyelmet arra, hogy valami olyasmi történik, amihez alkalmazkodnunk kell, új megoldásra, cselekvésre ösztönöznek – teszi hozzá Belső Nóra a beszélgetésben.

Dr. Belső Nóra, pszichiáter

Az adásban többek között körbejárjuk azt is, mi az összefüggés a vezetők és a munkavállalók megküzdési stratégiái között. Miért hatalmas a nyomás a mai vezetőkön, és hogyan hat rájuk, ha úgy érzik, a rengeteg elvárásnak nem képesek megfelelni? Mit tehetünk, ha nem tudunk rugalmasan alkalmazkodni a változásokhoz? Munkáltatóként hogyan kezeljük a különböző attitűdű munkavállalókat egy fontos változás bevezetésekor? Feltétlenül ragaszkodjunk egy olyan a kollégához, aki nem tud, vagy nem akar az adott munkahelyi kultúrába beilleszkedni?

Bár a téma óriási, mégsem csak a felszínt kapargatják szakértőink a munkahelyi stresszről és a stresszt enyhítő megoldásokról beszélgetve. Sőt, azt is elárulják, nekik személy szerint ellenségük vagy inkább erőforrásuk-e a stressz.

Podcastunkat ide kattintva hallgathatják meg:

Az AGORA Oktatási Intézetünk 13 éve foglalkozik képzésekkel, cégünk tanácsadói és trénerei többek között soft skills tréningeket, szervezetfejlesztést, vezetőfejlesztést, projektmenedzsment képzést is tartanak. Nagyvállalatok mellett kkv-knál is oktatunk, akár blended learning oktatási formában, mivel innovatív képzési módszereket ötvözünk a klasszikus jelenléti tréninggel. Hangsúlyos tevékenységünk továbbá a stresszkezelés, a regenerációs programok, melyekhez pályázati formában is teljes körű segítséget nyújtunk.